Puslice

IMG_20160312_220857

 

Nedjelja je oduvijek bio dan kad se doma radilo nešto slatko. Neovisno da li je ručak bogat i na granici food porn-a, ili se pripremao satima, desert je uvijek morao biti prisutan. Naravno, napravljen doma i nikako npr. puding koji se radi doma, ali je “od praška” i umjetno. 😀

Tako je i danas. Novost je jedino to što puslice nikad nisu bile kolač vrijedan pažnje, ali od kad sam se udala, puslice su posebna poslastica, jer ih moj dragi obožava. Znači recimo da ih obožava na ljestvici od 1-10. Puslice su stupanj obožavanja 15.

I tako, s vremenom sam postala žena koja lijevom rukom u mraku radi puslice ako je potrebno. Uglavnom nije potrebno, ali volim dodati malo kreativnosti.

Fine puslice su one koje su slatke, ali ne previše. Dobra mjera je kad je slatko ali ne peče u grlu.

Bijele puslice su one obične, a ako im dodam orahe, aromu jagode ili breskve su one malo pobojane i mirišljave, pa je to manje dosadno.

 

IMG_7399

 

Jučer smo otišli korak dalje i dodali prehrambenu boju.

Ostalo je crne od nekakvih čarolija prije, a šteta je bilo baciti i sjetim se da bi mogli kapnuti i crne malo, pa ćemo imati art puslice.

 

Dr.-Oetker-Boje-za-kolače-CRNA-3d

 

Fora su ispale. Vi si možete kapnuti bilo koju bojicu, samo nemojte pretjerati u količini kapljica, da vam smjesa ne postane rijetka, jer nećete moći formirati puslice.

Ovako to izgleda sa malo crne boje i aromom breskve;

 

puslicesarene

 

Kako bilo, ispalo je da puslice i nisu tako dosadne kako se činilo. Generalno su jednostavne, ali zahtjevne u smislu potrošenog vremena oko čekanja da se posuše.

Sad kad sam vam malo razbudila maštu, krenimo mi na posao… Recept koji uvijek pali, krećemo na “tri”.

Jedan, dvaaaaa, tri!

Pripremite si 4 bjelanjka, 290 gr šećera, veću zdjelu za miksanje, zdjelicu za žutanjke koji vam ne trebaju, mikser, vrećicu za dekoraciju i strpljenje.

Odvojite bjelanjke od žutanjaka i stavite ih u veću posudu. Žutanjke odvojite u manju i pospremite si ih u frižider za sutra. Ako imate psa, dajte njemu 2 žutanjka, to je odlično za sjajnu dlaku.

Stavite u bjelanjke malo soli i miksajte dok ne dobijete snijeg od bjelanjaka. Počnite dodavati šećer, žlicu po žlicu. Miksajte dok vas ne zaboli ruka ili dok mikser ne postane topliji nego inače. Odmorite se par minuta (ne predugo!) i nastavite miksati još 10 minuta.

 

 

IMG_20160311_183215

 

Aromu jagode ili koju ste si odabrali možete dodati na samom kraju miksanja. Ja dodam obično oko 15-20 kapi i miksam kratko. Tako ćete dobiti jednoličnu aromu i boju puslica.

Malo drugačiji način i jaču aromu dobit će te ako dodajete par kapi arome nakon svake žlice smjese koju punite u vrećicu. Znači, par kapi arome, žlica smjese, pa opet par kapi, itd…

Kad ste gotovi sa punjenjem, pažljivo i uredno radite kružiće na plehu za pečenje kojeg ste prekrili papirom za pečenje. Manje puslice, odnosno kružići koje radite će zahtijevati malo više truda, ali će biti brže gotovi. Ako vam se sviđaju veće puslice, jasno da onda radite veće krugove i dulje ih pečete.

Ako vam se žuri, radite kružiće da vam ostane malo zraka u sredini. Tako se toplina tijekom boravka u pećnici bolje širi i topli zrak bolje kruži po puslici, pa su malo prije gotove. To će te uvježbati s vremenom, ne opterećujte se odmah s tim, ali imajte na umu. 🙂

 

IMG_20160312_220632

 

Kada ste gotovi sa kružićima, stavite to u pećnicu zagrijanu na 100 °C. Ja imam ventilacijsku pećnicu i ovo je optimalna temperatura. Mislim da nema recepta koji vam jamči uspjeh oko temperature i vremena pečenja. Sigurno je da sami najbolje znate kako je raspoložena vaša pećnica, ali držite se toga da ne prelazite 100°C.

Najsigurnije je da budete blizu i provjerite ih svako malo. Ako slučajno primjetite da postaju žućkaste (a niste stavili žutu boju ili aromu banane), smanjite temperaturu. Otvaranje pećnice im ne smeta, čak štoviše mislim da im godi luftanje. 🙂

Ako nemate ventilacijsku pećnicu, možete čak ostaviti lagano odškrinuta vrata pećnice. Dok čekate da se osuše, gledajte slobodno seriju, ali ne zaboravite na puslice i provjerite ih često. Gotove su kad ih možete lagano skinuti sa papira za pečenje. Previše su pečene ako požute, ili poput onih na prvoj fotki popucaju. 🙂

 

Ako dodate previše oraha, poput mene jer sam slušala mamu koja je zaboravila reći na vrijeme da nakon dodavanja oraha nema više miksanja, nego samo promješati sa žlicom, onda opet budite kreativne i ne paničarite. Izlijte sve skupa na pleh u koji ste si stavili papir za pečenje i sušite sve dalje kao da pečete puslice.

To ispadne ovako;

 

orahkockice

 

Osobno volim kad su suhe dovoljno da se lako skinu sa papira, ali u sredini ostanu blago mekane. Za mene je to idealno, a čini se i za slastičarske znalce koji savršenu puslicu opisuju sa “topi se u ustima dok okreneš glavu u stranu”… 🙂

Sigurna sam da se vama ne sviđa baš sve kao meni, pa mi javite kako vi uživate u puslicama.

Zabavljajte se, jer puslice su njami desert koji podnosi dosta varijacija na temu. Možete ih u pakirati čak i u papiriće za muffine ako ste raspoloženi. 🙂

 

puslicemuffin

 

 

P. S. one žutanjke koji su vam ostali za sutra možete iskoristiti za neku kremicu ako vam se hoće kuhati kremicu, a ako niste paranoični i u strahu od salmonele, onda si ih zamiksajte sa šećerom i počastite sebe ili bližnje. 🙂

Izmislite bilo što, samo nemojte bacati hranu. Ako još uvijek ne znate šta bi sa žutanjcima, javite se pa ću vam pomoći oko nalaženja nekog super rješenja, ali ponavljam – ne bacajte hranu u smeće.

 

Hvala vam! <3

 

 

 

 

 

Email this to someoneShare on FacebookPin on Pinterest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *