E tekućine

E tekućine su ono što je atraktivno i privlačno svima koji se nađu u svijetu elektronskih cigareta. Nebrojeno je vrsta tekućina, a svakim danom i sve više brandova koji ih proizvode.

Neki ih rade i sami, no za to vam ipak treba malo više iskustva.

Rekla bih da je spravljanje tekućine poput izrade pralina – nije nemoguće, ali ipak je potrebno pogoditi pravu notu za maksimalno uživanje.

 

Various_E-liquid_Bottles

 

Što je zapravo e tekućina? To je ukratko otopina koja se u e cigareti pretvara u paru.

Za razliku od sadržaja klasične duhanske cigarete koja sadrži više tisuća štetnih spojeva, sadržaj elektronske cigarete, odnosno e tekućina je otopina svega nekoliko sastojaka. To su propilen glikol, biljni glicerin, aroma, nikotin i boje.

 

milkman

 

PG i VG, ili propilen glikol i biljni glicerol je ono što će vas najviše zanimati i sa čime će te se često susresti prilikom kupovine tekućina. PG tekućina je zapravo propilen glikol + aroma + nikotin, a VG tekućina je biljni glicerol + aroma + nikotin. Omjer ova dva sastojka u tekućini utječe na aromu i količinu pare. Primjerice, para koju stvara VG je nešto teža i punija. Za početnike je odabir uglavnom 50/50%, odnosno PG 50% i VG 50%.

Okusi su, logično, ono što je po meni ogroman užitak. Bez obzira da li preferirate jače okuse, slatkaste okuse ili ste fan dobrog duhanskog okusa – sigurna sam da će te odabirom kvalitetne tekućine uživati u potpunosti. Paleta je zaista široka i sveukupno postoji oko 7000 aroma e tekućina u ovom trenutku! Idealno je imati nekoliko tankova da si možete imati spremno barem par aroma.

Ono što sam do sada isprobala, su KTS tekućine. Kolekcija je sastavljena od tri grupe; classic, premium i colors.

Isprobala sam do sada nekoliko duhanskih okusa od kojih bi kao meni fine izdvojila Cohiba i 555. Od prvog trenutka mi nisu prejaki ni da mi paraju grlo, a ni da previše intenzivno mirisom podsjećaju na duhan. 555 bi bio neka krajnja granica do koje mi se sviđa jačina mirisa duhana. Cohiba mi je taman.

 

IMG_20160305_170534

Moja trenutna kolekcija e tekućina

 

Što se tiče voćnih okusa, šumsko voće, obična voćna mješavina i grožđe su na prvu odlični, ali za moj ukus kasnije postanu kiselkasti, tako da nisam fan. RY4 je interesantan okus koja miriši na karamelu, odnosno na rastopljeni šećer. Probala sam je na dva clearomizera, odnosno dvije vrste tankova i grijača i na jednom mi je fina, a na drugom mi daje nekakvu čudnu notu mirisa plastike, tako da bi je preporučila za parenje sa boljom opremom. 🙂

 

12027249_1646113552267036_3160380543974060420_o

 

Od premium grupe Inferno je interesantan! Dizajn ambalaže mi je koma. Ne znam baš kakvu je emociju dizajner htio izazvati, ali ja ju pospremam uvijek okrenutu prema zidu, da ne gledam u onu spodobu na bočici. Imam osjećaj da bi prvi odgovor na pitanje “šta pariš trenutno?” glatko mogao biti; “smrt” 😀

Šalu na stranu – u Inferno tekućini vam se lijepo osjeti okus duhana, nota mu je ugodna i topla, a nakon toga dolazi i val voćno kremastog blago slatkog okusa.

Ovo je naravno subjektivno, nisam stručnjak za revizije tekućina, ali trudim se opisati vam dojam da se uspijete snaći barem u početku.

 

 

slide10

 

 

Jedino bi upozorila na Dekang, jer mi je bilo dovoljno da probam USA mix, koji je inače duhanska aroma za početnike i šokantno mi je odvratna. Nikad više, osobito jer sam ju kupila u Kaufland Dubrava prodajnom mjestu gdje me prodavačica uspjela uvjeriti da sam budala i da je to zapravo Marlboro okus.

Koji god da je okus-odvratan je i smrdi, pa ako vam nije najjača sila na svijetu – izbjegavajte.

 

Upravo to što Dekang USA mix smrdi, a KTS isti okus je totalno ok je primjer koliko je važno da pripazite na odabir proizvođača tekućine!

 

IMG_4566-2

 

Sweet dreams je zanimljiva tekućina koja mi se uz French Vanilla najviše sviđa.

Ona je isto slatka ali mi ima okus po likeru, tako da to slatko ipak ima malo ozbiljniju notu nego gumeni bomboni. French Vanilla je po meni, za sada kraljica i ne moram ju ni objašnjavati previše. Ostale tekućine za sad ne bi spominjala jer to planiram u nekom idućem članku. Vjerujem da je ovaj osvrt više nego dovoljan za početnika koji se tek pokušava pronaći u svijetu pare.

Nikotin – na kraju, ali ne manje bitno kratko objašnjenje o nikotinu u e tekućinama. Postoje različite jačine tekućina, što će te primjetiti prije svega na ambalaži. Istu vrstu tekućine će te na prodajnom mjestu vidjeti u blago različitim ambalažama. Primjerice, French vanilla je kod KTS proizvođača u zelenoj ambalaži ima koncentraciju nikotina od 1.2 mg/ml, crvena 0.6, plavo-bijela je 0, itd…

Sve tekućine koje sam probala do sada su 1.2 mg/ml. Sa tim sam i počela pariti, a pušila sam duhan za motanje prije nego sam prešla na e cigaretu.

 

lovedonuts

Usporedbe radi, jedna kutija crvenog Marlbora, sadrži 24mg nikotina. Gornja granica potpuno sigurnog unosa nikotina je 60mg dnevno i to trebate imati na umu. Smanjivanje nikotinskog unosa će vam doći samo po sebi, ali čak i da se to ne dogodi mislim da ste na dobitku jer uz unos nikotina koji dobijete parenjem nije isti kao unos nikotina cigaretama, budući da usput ne udišete i jos nekoliko tisuća drugih spojeva.

 

Osim toga, nikotin sam po sebi ne izaziva ovisnost, a o tome možete čitati u članku o nikotinu.

Mješanje tekućina različitih koncentracija nikotina je bezopasno i dozvoljeno, naravno, da ponovim – ukoliko se držite propisane dnevne granice za siguran unos nikotina.

Email this to someoneShare on FacebookPin on Pinterest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *