60 dana bez dima

Naslov govori sve i ova objava je više zbog motivacije bilo kome tko me pročita, a i da se pohvalim javno i pred samom sobom. 🙂

60 dana. 2 mjeseca. 8 tjedana i 4 dana!… 16.39% od cijele godine. 🙂

Za one koji još ne znaju-ne pušim, nego parim. Nije isto, a budući da se ne radi o par dana ili dva tjedna, danas imam pravo odgovorno tvrditi da bez elektronskih cigareta ne mogu zamisliti svoj prestanak pušenja. Sigurna sam da ne bi uspjela.

 

Da se ne zanosite u idealnim tonovima, ako odlučite prestati, a niste sigurni u čvrstinu vlastitog karaktera i ustrajnosti kada su cigarete u pitanju, onda se svakako odlučite da kupite elektronsku cigaretu, samo imajte na umu da oko toga ima malo brige i posla. Ponekad je taj posao i briga naporan. Ponekad cigareta procuri i onda morate čistiti, tankati ponovno tekućinu, itd… Neki nisu od samog starta spremni na to, pa im je to idealan izgovor da se vrate pušenju duhanskih.

Nemojte biti kukavice i tražiti si izgovore, jer ih zapravo i nema. Pričam vam ovo danas, nakon dva mjeseca korištenja elektronskih. To znači dva mjeseca učenja, isprobavanja tekućina, elektronskih cigareta, tekućina, grijača i čitanja svega i svugdje vezano za vejpanje.

Kod nas je to sve još zakržljalo, tako da osim par foruma i nekoliko tekstova nećete ništa pronaći, a da vam je korisno i dovoljno praktično. Pogotovo kad ste u krizi-moralnoj i tehničkoj. Ovu moralno psihičku još i možete riješiti sami sa sobom, ali tehnička kriza je uglavnom agonija. Zato sam vam i počela pisati o svemu i to načinom na koji bi vam pričala o tome kao da smo negdje na kavi. Čast izuzetcima, ali moja iskustva sa savjetima i pomoći u ova dva mjeseca su se svela na prodavače i experte/veterane u vejpanju. Ovi prvi ili ne znaju ništa, ili se prave da znaju pa petljaju i improviziraju. Uglavnom.

Znači, da ne griješim dušu; od 10 prodavača njih 8 nema pojma i zapravo je u tome zbog love. Ni taj razlog nije pogrešan na neki način i naravno svi radimo uglavnom zbog love, ali bilo bi dobro da su barem zainteresirani za to što im donosi lovu, pa da tu lovu kvalitetno zarade. Ovi drugi-veterani, su ili tako dugo u tome da se ne sjećaju svojih početaka, ili se prave važni. Krajnji rezultat je opet poraz za one koji su tek počeli i sve ih zanima.

Da ponovim još jednom; ne odustajte zbog toga. Svi ti problemi i dječje bolesti u početku su bolji od pušenja. Može se prestati, provjerila sam i znam šta pričam. Dva mjeseca je malo, ali je puno. 🙂 Pogotovo kad mijenjaš tankove, baterije, baze, tekućine, grijače… Kad si žensko i počneš sa dragim zainteresirano raspravljati o omima i miliamperima, onda znaš da nije lako, ali se može. 🙂

 

Osim savjeta da ne odustajete, nakon mojih dva mjeseca slijedi po meni najvažnijih pet savjeta;

  • Ako ste stvarno odlučili prestati, ne štedite na elektronskoj cigareti u početku. Ima ih za 100kn i nije to strašno ili štetno, ali već nakon dva tjedna sami će te osjetiti potrebu za nečim kvalitetnijim. Htjeti će te jaču bateriju da izdržite bez straha cijeli dan. Velika je panika kad baterija želi punjač, a nemate rezervu. Isto kao kad ostaneš bez cigareta. Malo skuplji modeli, od barem 1100 mAh jačine će vas čuvati dok ne idete spavati, pa imajte to na umu. Ili to, ili rezervna baterija.

  • Obični tankovi (atomizeri), odnosno ono u što si točite tekućinu i oni malo skuplji nisu različiti samo u cijeni. Već i blago bolji atty (atomizer) će te osjetiti kroz bolju aromu. Dakle, kad ste sigurni da imate bateriju koja vas neće iznevjeriti prije spavanja, izaberite si ovisno o financijskim mogućnostima što bolji atty. Ako je budžet ograničen, rasporedite si prvo lovu za bateriju, ostatak za tank i nešto tekućine. Grijač će vam potrajati sigurno desetak dana, pa računajte da bi grijač i iduću rundu tekućine mogli uzeti u drugoj posjeti vape shopu, odnosno opskrbite se za minimalno tjedan dana odmah u početku. Dodatni bonus ako si kupite dobru e cigaretu i tekućine je u tome da se imate čemu veseliti, jer ste si priuštili nešto kvalitetno, novo i jako dobro za sebe.

  • Ne eksperimentirajte barem prvih dva tjedna sa okusima. Fokusirajte se u tom vremenu na promjenu navika i prebacivanje mentalnog sklopa. Meni je pomoglo razmišljanje o tome koliko mi je stan manje u mirisu dima (a otvarali su se prozori često i prečesto!!!), koliko mi je lakše disati, koliko je sve skupa čišće… k tome, svakako planirajte pranje zastora, prozora, temeljito čišćenje stana i auta u toj fazi.

  • NE dajte se i pripremite se psihički na one zlobne primjerke ljudskog roda koji će se sprdati sa vašom odlukom da počnete pušiti elektronske cigarete. Budite ponosni na svoju odluku i ignorirajte komentare poput “pušiš robotski dildo, parafin, kemiju i slično”. To su primitivni primjerci i nema smisla trošiti vrijeme i energiju na takve. Ipak, budite informirani o tome što zapravo pušite, tako da ne djelujete tupavo. K tome, nije teško zapamtiti što je zapravo u e tekućini i kako u osnovi funkcionira e cigareta.

  • NE razmišljajte o duhanskim cigaretama kao nečem privlačnom, jer to nisu i ne varajte sami sebe pušenjem par komada dnevno. To je gore nego da niste ni prestali i nema realne potrebe za tim.

 

U meniju gore vam je kategorija vaping i tu možete pročitati moja ostala iskustva do sada.

Sretna mi dvomjesečnica, čitamo se sa sličnim naslovom idući mjesec. Sigurno ću vam imati još svašta za ispričati! 🙂

 

Email this to someoneShare on FacebookPin on Pinterest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *