Život na balkonu

Sunceeeeee! <3  Proljeće nam je stiglo, a to znači idealno vrijeme za druženje sa prvim zrakama sunčeka. Ne samo vani, nego i doma.

 

safran

 

Ovisno tome kako vam je okrenut stan, sigurna sam da vas već češće nego prijašnjih mjeseci interesira onaj preko zime zapostavljeni dio stana. Balkon, balkončić…

Čak i ako ne pijete kave i smoothie na balkonu, ne zaboravite da vam je balkon besplatan relax tretman i ako uspijete uloviti 10 minuta sunca u tom uživanju, osigurali ste si optimalnu dnevnu dozu vitamina D!

 

Znači, neopisiva je šteta da si ne uredite balkon ako ga već imate, tako da vam uživanje bude na levelu 10/10.

 

stolice-balkon

 

Pa, krenimo… prije svega, počistite sve što ste natrpali na njega preko zime.

Sve, baš sve, uključujući i nekakve krpice, metle, teglice koje ne trebate. Znam da ste barem nešto od toga bacili na balkon preko zime. Znači sve. Nije istina da ne postoji mjesto gdje si to što je sada na balkonu ne možete smjestiti u stanu.

Ako nema mjesta u stanu, nosite to u garažu ili podrum. Ako nema mjesta gdje bi to pospremili, onda je vrlo vjerojatno smeće i ne treba vam.

 

Sad kad ste riješili to krupno smeće, očistite paučinu, prašinu i ostale nečistoće i krenite sa popisom.

 

b-w-balkon

 

Na papir si prvo zapišite koliko plastičnih teglica trebate. Plastične su praktičnije za čuvanje, jer terakota često puca, ali terakota u svakom slučaju ima svoj šarm.

Ako se smatrate naprednijim “balkon dizajnerom” (ovo sam izmislila-ne zove se tako zanimanje osobe koja uređuje interijere! 😀 ), koji će brinuti o teglicama do kraja ljeta i ako mi obećate da će te zamijeniti puknutu teglicu novom, onda se svakako odlučite za terakotu.

 

Popis  će te složiti lako, ako zbrojite sva mjesta na balkonu gdje bi mogli smjestiti nekakve biljke. Svejedno je koje biljke želite, samo imajte na umu položaj balkona.

Ako vam je balkon na suncu većim dijelom dana, planirajte si odabir izdržljivih biljčica, onih koje dobro podnose sušu.

Moj izbor je uvijek lavanda, iako tu ulaze i začinske biljke, sukulente, smilje, itd…

 

sukulente

 

Ako vam je balkon u polusjeni ili čak uopće nema sunca na njemu, to pogotovo imajte na umu i planirajte to, jer vam primjerice lavanda to nikako neće tolerirati, čak ni da joj svaki dan pjevate pjesmice, mazite ju i nosite joj friške kroasane za doručak.

 

smilje-lavanda

 

hidrangea

 

Kad dovršite popis za kupovinu teglica i biljčica, razmislite o malom stoliću i o tome da li imate neke dvije funkcionalne stolice koje ne koristite u stanu.

Ne budite lijeni i dajte si truda pa ih osvježite i uredite bojanjem u neku veselu bojicu ako volite boje.

 

 

Može i bijela, ako se bojite boja ili vam se sviđa bijela-to uvijek dobro izgleda, pogotovo ako ste isplanirali posaditi više biljčica. Lijepo će se slagati sa nijansama koje priroda diktira, a i boja teglica u tom slučaju može biti šarena, a da si ne izazovete epileptični napadaj nakon pola sata boravka na balkonu.

Ipak ga uređujete za opuštanje i uživanje, pa ne bi bilo u redu da se forsirate sa previše šarenila.

 

cvijece-balkon-bijelo

 

Ako vam se baš ne da uređivati stolice, počastite ih novim jastučićima ili kupite dvije stolice koje će vam živjeti na balkonu do jeseni. Naravno, imajte na umu dimenzije balkona i materijale koje birate, jer ne želite da vam do idućeg ljeta nove stolice istrunu, niti želite imati u dnevnom boravku te dvije stolice od jeseni do idućeg proljeća da bi ih sačuvali.

Ako imate gdje spremiti stolice do iduće sezone, onda se opustite i birajte ono što vam se sviđa, samo izbjegavajte jeftinu plastiku koliko god je moguće, jer je ružna, neprirodna i na kraju krajeva vrlo vjerojatno će vas do kraja sezone izdati.

Čini mi se da postoji negdje u svijetu klub ili društvo svih onih koji su sa plastične vrtne stolice barem jednom završili na podu. 🙂

 

mali-balkon-jastuci

 

Ako niste fan stolica i stolića, svakako si nabavite barem neku ležaljku. Pazite da se ne zaletite u shopping bez dimenzija balkona na papiriću ili na umu, pa da ne kupite onu genijalnu ležaljku koja vam kad dođete doma ne stane na balkon.

 

sukulenti-balkon

 

 

U Jysk-u ih ima u širokom rasponu cijena. Za nekih 130kn sam vidjela jednu u boji limete, i to samo u toj boji, pa to malo ograničava uklapanje u dizajn koji ste isplanirali. Ako su vam ostale sitnice smirenih tonova ili se uklapaju dobro sa limeta bojom, onda je ovo odlična prilika.

 

lezaljka-jysk-limeta

 

Ostale ležaljke su skuplje ( i puno ljepše!) i ako odlučite investirati više love u ležaljku, preporučam da svakako bude u stilu u kojem ste isplanirali urediti balkon. Ipak, moram vam naglasiti da to što su ove skuplje ležaljke ljepše, ne znači da ne možete biti malo kreativni i dodati detalje na cijenom povoljnije ležaljke i imati jednako lijepu ležaljku. To što je skuplja ljepša vam samo olakšava i štedi vrijeme.

 

applaro-stolica-s-podes-naslonom-na-otv__0400207_PE566042_S4

 

 

lesnina-lezaljka

 

Ako je odluka pala samo na ležaljku, onda preporučam barem neku manju drvenu kutiju na koju će te odložiti rekvizite poput šalice, čaše, knjige i slično.

Meni se sviđa ova košara, koja košta oko 150kn. Vidjela sam ju u Emmezeti i djeluje mi super praktično, jer osim što vam može poslužiti kao stolić na koji si odložite tacnu sa kavom, u njoj možete i čuvati sitnice koje vam ne stanu u stan. Dobra ideja je i da uzmete više tih košara, pa ih složite jednu na drugu i tako dobijete neku vrstu namještaja i dodatnog prostora koji lijepo izgleda, a i povoljan je!

kutija-kosara

 

Za tople večeri koje nas uskoro očekuju nabavite si i solarne lampice. To su one genijalne ta-daaaa lampe koje se napune preko dana i ne treba vam struja, žice, kablovi i baterije, a ne tapkate u totalnom mraku po balkonu.

Ne očekujte rasvjetu kao na aerodromu, jer one ni ne služe tome, nego stvaranju čarobne i opuštajuće atmosfere.

Moji favoriti su u IKEI-tamo možete zaista birati od podnih, stolnih, stajaćih i visećih. Sigurna sam da će vam se nešto svidjeti.

 

ikea-solarne

 

Kad smo kod toplih večeri, već sad vas podsjećam i da si nabavite nešto što najviše volite protiv komaraca. Ja obično nabavljam spiralice koje se zapale i traju cijelu večer. Do sad su se pokazale učinkovitima sve dok nisam kupila nekakve jadne u Offertissimi. Jedino su te bile promašaj, pa te nemojte ni vi kupovati, jer ne želim da me se sjetite živčani kad vam komarci počnu skakati po glavi. Ako ste već tamo, onda si ipak slobodno pogledajte ukrasne detalje za balkon i izaberite si nešto što će vas veseliti dok uživate na svom “novom” balkonu.

Dakle, sad imate sve spremno. Ako ste sve očistili i kupili, odite se odmoriti, pa rasporedite namještaj i biljčice već danas, tako da sutra možete uživati u svom komadiću prirode!

 

balkon-noc

 

Dok ovo čitate, možda vam se čini da “budete to kad će te imati vremena”, ali ne popuštajte tim mislima-čim prije to obavite, prije će te uživati.

Osjećaj zadovoljstva vam neću opisivati, to doživite sami. Ja vam jamčim da je osjećaj odličan!!!.

 

Ako imate susjede koji su se poistovjetili sa nadzornim kamerama, investirajte još i u neko sjenilo koje će te si rastegnuti preko ograde, iako preporučam da se ne opterećujete s tim, osim u slučaju da se planirate sunčati goli. 🙂

U tom slučaju bi moglo biti problema, pa čak i ako vam budžet ne dopušta sjenilo za balkon, prebacite neku lijepu plahtu preko ograde i zakvačite je kvačicama za veš. 🙂

 

Uživajte!

 

Email this to someoneShare on FacebookPin on Pinterest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *