Vaperi – nova supkultura

Ako ne znate, Google pretraga sa pojmom “vaping” je postala trend tek od odprilike 2012. godine (prema Google Trends).

vaping gtrends

E cigareta postoji od 2004. godine.

Točnije, tada je predstavljena svijetu, a izum je iz 2003.

2014. godine bilježio se globalni više milijunski broj korisnika elektronskih cigareta, odnosno vapera.

Nedavno smo mogli vidjeti i kako javno pare Leonardo DiCaprio i sve više poznatih faca. Porast korisnika je uglavnom uzrokovan zbog sve veće informiranosti i upućenosti u štetnost cigareta i duhanskog dima.

Danas se u svijetu održavaju veliki sajmovi , summiti i okupljanja vapera, a vaperi su postali nova supkultura.

571d1d8fc9960473ba1bb7af3484a792

Najveći argument prihvaćenosti elektronske cigarete je svakako manja štetnost od cigareta i/ili duhana, a i titula jedinog “sredstva” koje se pokazalo kao efikasno za prestanak pušenja.

Subkultura vaperi su svi oni koji e cigaretu smatraju kao alternativu klasičnim cigaretama, ali i svi oni koji to rade rekreativno.

Ovi prvi su i očekivano malo aktivniji, pa zbog njih danas imamo i “pokret otpora” koji se aktivizmom bori protiv zabrane parenja, posebno u Americi, koje se pokušava uvesti. Isti također žele informirati svijet o tome koliko je parenje bitno drugačije od pušenja, a samim time i manje štetno. U lijepoj našoj su Zakoni još na čitanjima, međutim gotov pa su spremni za ograničavanje prodaje i korištenja, ali o tome kada dođe vrijeme.

Zbog toga nismo žrtve jednostranih i kontroliranih informacija, pa sve više možemo biti upućeni u to da NE postoje dokazi da je e cigareta štetna, kao i da NE postoje dokazi da potiče stvaranje ovisnosti kod nepušača.tumblr_nnfxt1zSTb1uu68fwo1_500

Također, NE postoje dokazi, da e cigarete nisu prijelazna faza prema pušenju, osobito kod teenagera.

Pogađate već što će se dogoditi jednog dana sa svim onim duhanskim industrijama koje zarađuju nezamislivu lovu kada e cigarete postanu pravilo a ne iznimka? Upravo od tuda potječu i zastrašujuće informacije protiv e cigareta i vaper supkulture općenito.

Zajedničko im je svima neupitno sigurnije uživanje, a zajednica svakim danom sve više raste, te se usporedo sa tim proizvode i sve napredniji i kvalitetniji uređaji za parenje, otvaraju vape shopovi (online ili obični), u prodaji se mogu naći dodatni i zamjenski dijelovi, itd…

 

indexNajstrastvenije vapere nećete vidjeti da pare iz uređaja koje možete kupiti. Njihovi uređaju su PV (Personal vaporizer) i sami ih dorađuju i nadograđuju prema vlastitim potrebama. Nepotrebno je spomenuti da novac nije u pitanju kada se radi o užitku i strasti, pa tako neki troše i nekoliko tisuća dolara na svoje uređaje.

Ipak, ukoliko ste prosječan, uvjetno rečeno “običan” vaper-trošak je daleko manji nego kod kupovanja cigareta. Iako, naglasila bi vam još jednom da parenje NIJE pušenje.

Screenshot_2

Kako god da okrenete, vaperi su na dobitku, jer u moru aroma, uređaja, boja, aroma, okusa i oblaka pare-ne možete zapravo pronaći da vam nešto ne odgovara.

Iskustvo je zaista potpuno, a jedina primjedba bi mogla biti upućena u smjeru cloud vapera-smjer vapera koji svoje uređaje dorađuju koristeći grijače sa vrlo malim otporom u svrhu proizvodnje ogromnih količina pare i tako dovode bateriju do stanja koje je potencijalno opasno i nesigurno (za nedovoljno upućene).

Kao i kod svakog proizvoda kojem je tržište u porastu, potrebno je pripaziti na autentičnost proizvoda, za parenje i na sigurnost tekućina.

S obzirom na to da se radi o većem užitku nego kod cigareta koje ste do sad pušili, ne savjetujem da štedite na uređaju ili na tekućinama, budući da je generalno sve povoljnije nego duhanski proizvodi.

Osobito ako računate i svoje zdravlje koje nema cijenu!

 

Email this to someoneShare on FacebookPin on Pinterest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *