Vađenje zuba – strah sa ili bez razloga?

Zubari. Eeeeeeek! 😀
Ne poznajem ni filmskog ni stvarnog lika u svemiru koji voli zubare.

queen

Ok, možda kad su off duty, ali zubari na poslu, k tome u poslu su sigurno hladan tuš.
Ipak, trebamo ih, želimo ih i biramo uvijek najbolje.

Logično, jer radi se o našem zdravlju, o lijepom osmjehu, o bezbroj problema koje sprečavamo redovitim posjetama ordinacijama dentalne medicine.
Isto tako, postoji niz zahvata koji su uključeni u svaku posjetu, a jedan od vjerojatno najstarijih je vađenje zuba.

Gdje god pokušate dobiti informaciju o tome da li je to “strašno”, sigurno je da će odgovor biti da to uopće ne boli i da je to to.

Ipak, postoji termin “suha alveola”, koji se (barem u mojem slučaju) i ne smatra tako rijetkim problemom. Istina, statistika kaže da se 4% ljudi se suoči s tim problemom, a ja sam se na sveukupno tri zuba koje sam vadila kod zubara, susrela dva puta sa tim. Alveolitis.

Naime, radi se o (bolnom!) stanju, kada se ne formira krvni ugrušak. Taj isti ugrušak je zapravo ogrtač za tkivo i živčane završetke, koji u slučaju alveolitisa nisu zaštićeni.

Budući da nema zaštitnog sloja na rani, taj dio postaje i idealno mjesto za razvoj infekcije,

a rezultat je bol. Iz osobnog iskustva mogu reći da se bol smiruje isključivo dok traje djelovanje tablete protiv bolova, i bol je gotovo nepodnošljiva ako se ne uzme tableta protiv bolova.

Rješenje je prilično jednostavno i bezbolno, a budući da sam ja čekala nekoliko dana da se to sredi, rekla bi i da se to stanje ne rješava bez asistencije zubara.

Moj savjet je da si svakako posjetite stomatologa ukoliko bol ne prestaje za dva, maksimalno tri  dana.
Stomatolog će izazvati ponovno krvarenje (naravno pod anestezijom), isprati i staviti lijek u ranu, pa sve zatvoriti šivanjem.

Jedino što je bitno znati je da se upute o čuvanju rane i šavova nakon toga moraju poštivati i da ovaj postupak ne boli uopće.
Bol s kojom ste došli prestaje pola sata nakon intervencije.

Šavovi se vade tjedan dana nakon zahvata i također ne bole baš ni malo.

Za one koji uvijek žele znati zašto se to događa, poput mene, dodati ću samo da-razloga nema. Postoje teorije, ali ne postoje dokazi koji bi podržali teoriju i samim time ne postoji prevencija.

Također, to što vam se ovo nije nikad dogodilo nije jamstvo da možda neće baš idući put kad izvadite zub, ali isto tako to što ste već jednom imali ovakav problem nije jamstvo da ga nećete imati opet. S druge strane, moguće je da nikada nećete imati ovakav problem.

U svakom slučaju, moja preporuka je da se produženo krvarenje (dulje od jedan dan), jaka bol koja ne prestaje nakon dva-tri dana i slični neobični simptomi svakako jave stomatologu,

jer su šanse gotovo jednake nuli da će vam biti boje, a u slučaju boli kod alveolitisa-gore ne može.

Dakle, sretno i ne čekati! 🙂

Email this to someoneShare on FacebookPin on Pinterest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *