Pet provjereno super biljaka za doma

Za razliku od hrpe članaka u kojima vam nude neke izguglane biljke koje su kao super za stan, ja ću to iz provjerenog (svog) izbora. Nažalost, nekoliko je biljčica uginulo dok se nisam uvjerila u neke stvari, ali recimo da je to bilo zbog višeg cilja, pa sad imate provjerenu listu onih koje stvarno ne zahtijevaju da imate diplomu sa Agronomskog faksa i 15 godina iskustva u struci. Dakle, krenimo redom, koji je zapravo bez reda.

Nabavljajte si ih po redoslijedu koja vam se sviđa najviše;

PACHIRA

 

Drvenasta, listovima bogata biljka. Predivna za bilo kakav prostor. Prema iskustvu iz zajedničkog života zaključujem da joj odgovara najviše mjesto pored prozora, ali ne sunce. Voda joj uopće ne odgovara. Idealna za one koji se sjete jednom mjesečno zaliti biljku. Nju većina planete zove i drvom novca, tako da postoji šansa i da vam se dogodi novac ako nabavite Pachiru. 🙂

EHMEJA

 

Tropska biljčica, super zanimljivih listova i cvjetova! Kad ju vidite uživo, sigurna sam da će te se zaljubiti. Tak sam i ja. 😀

Ehmeja voli sunce. Držite je vani kad je jako toplo, ali ne na jakom suncu popodne. Kad je zima, pazite da ne bude na hladnom. Odgovara joj do 16°C, na niže od toga. Dakle paziti jedino na to, jer od hladnoće ili prejakog sunca joj može biti jako loše. Zalijevajte ju često. Recimo svaki drugi dan po malo, ne da baš zapliva. Ako na te dvije stvari obratite pažnju, Ehmeja će biti sretna i s vremenom će vas nagraditi predivnim cvijetom. Cvijet traje mjesecima, a kad listovi i cvijet počnu propadati, nemate razlog za paniku jer to je normalan proces života jedne Ehmeje. Pojaviti će se mlade biljke koje presadite kada narastu do pola visine postojeće biljke i onda sve ispočetka kao i sa starom. 🙂

ORHIDEJA

 

Ovdje neću ni pokušavati sa uvjeravanjem kako je lijepa ta biljka. Nju će te ili voljeti ili će vam biti “glupi štapovi koji ponekad procvatu”.  Ako ste od ovih prvih, budite drugačiji od mene i nemojte ubiti prvih par da bi naučili da im NE treba voda svaki drugi dan.

Iz nekog razloga, ja sam bila uvjerena da im odgovara vlaga, pa sam ih eto ubila nekoliko dok se nisam uvjerila da oni koji najmanje brinu za svoje orhideje-imaju najljepše orhideje.

Zvuči nepravedno, ali briga se svodi na to da im date dovoljno svjetla i malo vode. Super stvar je tekuća dohrana za orhideje, osobito kad se spremaju cvasti ili su u cvatu. Ako baš ne pokazuju volju za cvjetanjem, premjestite ih na neko drugo mjesto, ali imajte strpljenja da tamo i ostanu barem dva tjedna i da po njima vidite da li im odgovara to mjesto.

Naravno, to se odnosi na Phalenopsis ili Dendrobium vrste, jer postoji tisuće vrsta.

Članak koji čitate je za obične smrtnike koji vole prirodu i žele si u domu približiti prirodu. Općenito, zdrava orhideja mora imati lijepe, mesnate zelene listove i zeleno korijenje.

Nije teško primjetiti da nešto nije u redu, pa reagirajte tek ako vidite nešto čudno.

U suprotnom, volite ju i ostavite na miru. Jednostavno uživajte u minimalizmu dok ne procvjeta, a kada procvjeta uživajte u predivnim cvjetićima.

 

SPATHIPHYLLUM

 

Živahni i elegantni Spathiphyllum će se također prilagoditi svakom ambijentu. Kakav god stil uređenja doma slijedite, on će postati idealan detalj. Bitnije od toga je da će vam ta lijepa biljka pročistiti zrak u prostorima u kojima boravite. Znači, osim što već znamo da sve biljke proizvode kisik, postoje neke poput ove koja će poboljšati kvalitetu zraka i do 60%! Upija štetna zračenja koja stvaraju razni električni i elektronski uređaji, smanjuje vrijednosti spora plijesni, uklanja amonijak, benzen, formaldehid, trikloretilen i štetne pare acetona i alkohola…

Ne zahtijeva puno dnevnog svjetla, ali zahtjeva da ga obilno zalijevate. Prema osobnom iskustvu, najviše mu odgovara potapanje nakon čega ga ostavite da se malo ocijedi. Ako mu fali vode, znati će te sigurno, jer će malo opustiti listove.

LUCKY BAMBOO

 

Kao prvo i onako usput, ovo uopće nije bambus, nego neka vrsta palme, ali je i dalje super cool biljčica i svejedno si ju nabavite. Još je bolje ako ju dobijete na poklon, jer u tom slučaju može donijeti (još više?!?) sreće. Postoji i teorija o broju stabljika koje imate, pa tako jedna donosi sreću, dvije ljubav, tri bogatstvo, a četiri je broj koji trebate izbjegavati, itd… Ja ne bi ulazila u točan broj značenja, budući da sam nailazila na različita tumačenja, pa si sami nađite taj podatak, da ja ne ispadnem ona koja nema pojma. 🙂

Sretni bambus je najmanje zahtjevna biljka na svijetu. Treba malo vode i posudu u kojoj će moći komforno živjeti. Naravno, na vama je da si izaberete dizajn posude/vaze/epruvete/menzure i da svoj sretni bambus ne zabijete u podrum bez prozora i na temperature niže od 10 °C. Sve ostalo je suvišno, a lucky bamboo će biti sretan, napredovati će iz dana u dan, a i nadam se donijeti vam sreću.

To bi bio moj brzopotezni naramak 5 super biljčica za dom. Ako sam neku zaboravila, a uvjereni ste da je super cool-javite mi. U svakom slučaju, volite svoje biljčice, jer i one vole vas. Marljivo vam proizvode ono bez čega ne možete živjeti, oživljavaju vam prostor u kojem živite, radite, boravite i traže malo u odnosu na ono što pružaju.

 

 

 

Email this to someoneShare on FacebookPin on Pinterest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *