Kava, kava, kava!…

Od jutra, popodnevne kave, preko noćnih šihta, sastanaka, trenutaka uz koju sklapamo poslove, dogovore, dok jedemo kolače, uz stresne i opuštajuće trenutke…

Ona je uvijek tu negdje.

 

coffeecup

 

Kraljica kava.

Ja ne želim zamišljati svoj dan bez kave, a i da želim, stvarno nisam sigurna da bi mogla zamisliti takav scenarij.

Prije svega, da ne pretjerujem, ujutro mogu bez nje pričati i nisam ukomirana, ali najkasnije do podne.

Oko podne me stvarno počinje boliti glava i ne vidim smisao života bez kave. Zato, gdje god da jesam-u stanju sam se večer prije raspitati i pobrinuti za jutarnju kavu u idućem danu. Kad sam doma, kava me čeka kuhana dok se ne probudim. Vjerojatno je to jedan od blagoslova koje sam zaslužila tijekom prošlih života. 🙂

Živimo sa mojom mamom, koja se uvijek budi prije nas i skuha nam kavu. Stvarno smo sretni gadovi, znam… 🙂 Kraljica mama, kraljica kava svako jutro čim se izvučem iz kreveta!…Raj. <3

Ok, znam da će i moj jedini čitati kad-tad, pa samo da dodam i to da mi on skuha kavu i kad ne žicam. Mislim, stvarno kaj ja još želim od života?! :))

Uglavnom, tko se nije skrio magarac je bio-tko nije skužio eeeek! 😀 Da-obožavam ju. Njezin okus i uživanje u tom okusu i mirisu kave.

Moj favorit je turska i Nescaffe strong sa malo mlijeka i pol žličice šećera za doma, a vani duži espresso.

 

No, stvari nisu uopće jednostavne. Nije kava kraljica bez veze. Riječ kava dolazi od arapske riječi quahweh, pokrajine Kaffa u Etiopiji, što u prijevodu znači “vino iz zrna”.

 

Kad kažemo turska kava, svi znamo o čemu se radi, ali nažalost u novije doba vrlo je moguće da doma iz dućana donesemo pola kave a pola mljevenog graha. Ne baš graha, to kažem samo zato  jer me to ljuti, ali prženi ječam, cikorija i ostale “lažne kave” su redoviti sastojak tih povoljnih mješavina.

To su one super povoljne kave po dućanima.

 

 Zbog nekoliko kuna uštede ne isplati se pokvariti si užitak. Osim u slučajevima teške nužde-tada je i ona najjeftinija bolja od nikakve. 😀

 

Vrsta kave nije ni presudna koliko je prženje važno za dobar okus kave.

Kava sama po sebi nema čaroban okus. Specifičan miris dobija se prženjem. U novije vrijeme proizvođači prže svaku vrstu kave zasebno, a onda sastavljaju kombinacije za koje vjeruju da će njihovim kupcima pružiti najveći užitak.

To su mješavine i zato većinom na ambalaži uz ime branda možemo pročitati da je to mješavina vrhunske kave.

Od poznatijih vrsta kave ste sigurno upoznali Arabica i Robusta. Arabica je komercijala i većina će biti sigurnija ako na ambalaži uoči natpis 100% arabica, no Robusta je prisutna jednim dijelom u gotovo svakoj mješavini, jer ona daje lijepu pjenu.

 

espresso

 

S druge strane, ako je ima previše nije dobro jer sadrži kiselinu koja može izazvati mučnine. Tu priču opet vraćam na prženje, pa da se ne vrtimo u krug, reći ću još samo da je puno drugih stvari koje definiraju kvalitetu, tako da se ne oslanjate previše na Arabica garanciju kvalitete.

Vrhunski načini pripreme odnose se čak i na kvalitetu vode, ali to su zaista već vrhunski trikovi i sumnjam da će netko uspjeti paziti na to dok si kuha prvu jutarnju kavu.

Mi svoju kavu kuhamo ovako;

U posudu  staviti cca 200 ml hladne vode te pustiti da voda zavrije. Maknuti posudu s vatre te dodati  2 velike žlice kave te lagano promiješati.

Posudu vratiti na vatru i ostaviti da se pjena malo digne. Napitak prije posluživanja ostaviti 5 min. da se talog slegne. Dodati šećera i mlijeka po želji.

Ako imate mikrovalnu, možete staviti vodu u šalicu, čekati da voda zavrije i dodati u svaku šalicu po dvije žličice kave. Tu morate malo vježbati, jer ako vam je kipuća voda a dodate naglo kavu, postoji velika šansa da vam iskipi preko ruba šalice i da kave bude po cijeloj kuhinji. Ako vam je voda nedovoljno vruća, dobit će te fina zrnca kave potopljena u toploj vodi, a ta fina zrnca će te osjetiti u ustima. Kad naučite pogoditi kada se stavlja kava u tu vruću vodu, onda garantiram super kavu. Moj savjet je da dodate kavu nakon što se smire mjehurići, ali ne krivite mene ako ju dodate prenaglo pa pobjegne preko ruba. 😉

Na kraju, samo da se razumijemo… Moje srce ipak i uvijek navija za dobar espresso. Svaka čast ostalim vrstama, volim vas jako, ali espresso je ipak onaj x faktor u koji se zaljubljujem. 🙂

Uživajte u svojoj kavici i ne dajte da vam lažu o kavi! Tu možete pročitati 5 laži o kavi koje su nas (skoro) natjerali da vjerujemo.

Ukoliko ste veliki ljubitelj kave i čokolade, preporučam da razmislite o posjeti Zagreb Coffee & Chocofest.

Održava se svake godine u Zagrebu, u Veljači.

Email this to someoneShare on FacebookPin on Pinterest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *