Detoksikacija organizma – 10 zapovijedi

vocka

 

Osim proljetnog čišćenja doma, zatim eliminiranja otrovnih ljudi iz naše okoline, neophodno nam je i čišćenje organizma.

Najbolje doba godine za to je proljeće, a postoji više načina za cjelokupan detoks.

Ovo je mojih 10 zapovijedi koje su provjerene i lako izvedive;

 

limun-voda

 

 

1. VODA

Voda eliminira toksine iz organizma sama po sebi. Već sam vam pisala o bočici koja je praktična za čišćenje, piti vodu iz nje je jako ugodno čak i u pokretu, a lako se čisti. Dnevne potrebe su prilično relativne, ali svakako vodite brigu da ne popijete manje od 2 litre vode u danu. Slobodno povećajte količinu, jer vam ne može štetiti, osim ako naravno ne popijete odjednom 2 litre ili dnevno 10 litara vode.

Voda u koju ste dodali svako jutro sok od pola limuna provjereno će vam regulirati probavu i pomoći kod mršavljenja, što nas dovodi do 2. detox zapovijedi…

2. LIMUN

Jedna je od najzdravijih namirnica na planeti. Ako se uzima redovito, spriječava razne bolesti, čisti jetru i stimulira rad jetre, regulira rad metabolizma, alkalizira organizam, štiti od stresa, povećava razine dobrog kolesterola, pomaže u mršavljenju…

Dnevno je optimalno potrošiti oko 3-4 limuna. Možete ih cijediti, guliti i ubaciti u smoothie ili za one koji ga vole-jednostavno pojesti. Kombinirajte kako vama odgovara, samo ga nemojte zaboraviti.

3. ZELENO LISNATO POVRĆE

Kelj, rikula, špinat, raštika, matovilac, blitva, maslačak… Svi nabrojani su siromašni kalorijama, a krcati vitaminima i mineralima. Idealno je uzimati ih sirove, dakle moj odabir su salate ili smoothie. U idealnom svijetu je isto, samo bez onog “ili”, znači i jedno i drugo. Salate i smoothie od svih vrsta! Ovako na primjer.

Klorofil je, osim hrpe vitamina i minerala u ovom povrću, zaslužan za eliminaciju toksina i zbog toga je na ovoj listi.

4. VOĆE

Vitamin C, antioksidansi i superkorisna vlakna, a k tome je slatko, miriši i fino je. Nema potrebe da dalje objašnjavam, osim da napomenem da vitamin C otapa toksine u vodi i zato oni lakše odlaze iz organizma, a to nam je ovdje primarni cilj.

Bonus tip: Vitamin C je i saveznik ljepote. Potiče stvaranje kolagena zbog kojeg vam je koža elastična i sporije stari, a njeguje i kapilare pa se tako osigurajte od pucanja kapilarica ako ste skloni tome.

Ako već niste, probajte i đumbir. Eksperimentirajte s njim dok radite smoothie, ubacujte u smoothie prvo manje komadiće, a onda malo veće-dok ne skužite koja vam količina odgovara. On je odličan za zdravlje cijelog organizma, regulira apetit i potiče mršavljenje.

 

vocemix

 

5. ČEŠNJAK

Mhm, šta reći, osim da će te one mirisne after efekte preboljeti samo ako imate na umu da je izuzetno koristan jer potiče rad jetre, koja je glavni igrač tijekom detoksikacije.

6. IZBACIVANJE U POTPUNOSTI

Alkohol, gazirani sokići, cigarete, prženo i masno, procesirana hrana, rafinirana ulja, šećeri i bijelo brašno.

Ako ne možete bez cigareta, probajte pročitati članke iz kategorije vaping.

Birajte manje ugljikohidrata, a kad ih ubacujete u prehranu, neka to budu integralne žitarice.

7. ODVOJITE MINIMALNO SAT VREMENA U DANU ZA SEBE

To znači za sebe! Ne šetnja sa psom, ne pospremanje jer kao pospremate sami svoj ormar, pa je to za sebe i slične gluposti. Sami, u kadi i sa najavom ne ometanja od bilo koga i čega. Obitelj obavijestite da vas nema, mobitele pogasite, itd.

Ovo je samo prijedlog, još bolje je da si rezervirate termin za masažu, prošetate sami po mirnom mjestu, odmeditirate svoje i posložite misli. Sat vremena nije puno i riješite u glavi da to nije luksuz.

 

spa

 

 

8. HODANJE, YOGA, STRECHING, VJEŽBE DISANJA

Izbor je na vama, birajte šta vam najbolje odgovara ili mijenjajte iz dana u dan. Bitno je da to ubacite u rutinu.

Probajte ovako, ako nemate već neko drugo rješenje na umu:

https://www.youtube.com/watch?v=YM_NnYxmF00

 

yoga

 

 

9. UVEDITE REDA U BIORITMU

Probajte se držati reda kad su u pitanju obroci i vrijeme buđenja i odlaska na spavanje.

Današnji ritam života i obveza, osobito vezano uz vrstu posla je to prilično teško, ali ako si date malo truda i pripremite raspored-nije tako neizvedivo kao što se čini na prvu, pa predlažem da svakako probate.

 

to-do-list

10. RIJEŠITE SE STRESA

Ovo je samo podsjetnik. Naravno da svatko donekle pametan ni ne želi živjeti u stresu, a najmanje slušati savjete o tome kako bi se trebalo rješiti istoga. Ja vas ne planiram podcjeniti savjetom da bi se to trebalo, baš naprotiv-ako osjećate da vam je i ovaj članak napor i da je teško imati sve ovo na umu, potrudite se organizirati se kako vama odgovara.

Neće svijet propasti, niti će te umrijeti ako se ne držite ovih 10 zapovijedi kao pijan plota. SVE što uspijete je super.

Idući put će biti još bolje, a na isti način razmišljajte i za sto ostalih “sitnica” u danu koje krenu krivo i upravo ste počeli sa rješavanjem stresa! 🙂

Budite mi veseli i zdravi! Sretno vam proljeće! 🙂

 

Email this to someoneShare on FacebookPin on Pinterest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *